Workshop: Software Architecture design process

In the workshop, you will be able to gain knowledge in the field of software architecture development
Program
Online
Event is over
Workshop: Software Architecture design process
Workshop: Software Architecture design process
Event is over
Event is over
Event is over

Registration for the next conference DevOps fwdays'23 conference is open!

If you have ever asked yourself the following questions in your life:

  • What will be my role and what will be expected of me as an architect?
  • Why architecture for a product if you can go to code right away?
  • How to start developing architecture, what standards, methods and practices exist?
  • What should be included in the architectural documentation?
  • How to properly justify my chosen components, technologies and approaches?

Then this workshop is for you.

In the workshop you will be able to gain knowledge in the field of software architecture development; structure the already acquired knowledge; see where architecture begins, what approaches, standards and practices exist; gain practical skills from defining business goals of products and architectural drivers to developing architecture and architectural documentation.



Speaker Oleksandr Savchenko

— 12+ years in IT with more than 4 years practice on Software Architecture;

— Winner of Ukrainian IT Awards in category Software Engineering in 2019 and member of jury in 2020;

— SEI, TOGAF trained specialist, icAgile Certified Professional, AWS accredited specialist;

— Speaker on different global conferences, meet-ups;

— Passed way from developer to technical lead, solution architect, head of departments;

— Led big projects (more than 100 engineers) with different modern technologies stacks and architecture styles: micro-services, SOA, event-driven design, cloud based applications;

— Provided different services: architecture design and evaluation, pre-sales, workshops with clients/service providers, software development, Technical Audit, Team assessment, Cloud Adoption, mentoring & coaching;


Common Information

Day 1: 24 of July 2021 (10 am — 5 pm).

Day 2: 25 of July 2021 (10 am — 5 pm).

Number of participants: 50.

The workshop will start at 10:00 EEST and will be held online in Russian in Zoom. Please install Zoom on your device. You won't need to pre-install special software before the course, practictical part will be using Google services (e.g. Google Drive, Google Document, Draw.IO), so you need an account which supports these Google services.

For ticket holders, videos from the workshop will be available for 2 weeks, until August 8.

Required knowledges:

  • Experience on software development or architecture;
  • Basic knowledge on architecture patterns (e.g. microservices, SOA);
  • Basic knowledge on UML;
  • Engineering English.

Level of audience

This workshop is for:

  • software developers who want to understand software architecture design methods and principles;
  • architects who want to find new approaches and structure their knowledge;
  • Business and system analytics;
  • DevOps;
  • PM’s;
  • anyone who wants to know what software architecture development is.


Program

Day 1

Introduction

Theoretical Section — Software Architecture Fundamentals

  • First look into Software Architecture;
  • What is Software Architecture and why it’s important?
  • System and Software Engineering — Architecture description - ISO/IEC/IEEE 42010;
  • Architect roles & responsibilities;
  • Architect’s skill set.
  • Q&A session.

    Break

    Theoretical Section — Architecture development lifecycle and reusable methods

  • Architecture development lifecycle fundamentals;
  • Architecture frameworks & reusable methods (e.g. Trade-offs, TOGAF, ADD).
  • Q&A session.

    Break

    Theoretical Section — Analysis of Architectural Requirements

  • Architectural Drivers overview;
  • Process of analysis and collection of information;
  • Quality Attributes.
  • Q&A session.

    Break

    Practical Section

  • Introduction to Architectural Kata;
  • Architectural Drivers clarification. Common goal: to define architectural drivers for software architecture design (e.g. Stakeholders overview, Business Goals, Quality Attribute Scenarios, Constraints, Architectural Concerns).
  • Summary and Q&A session

    Day 2

    Introduction

    Theoretical Section — Architectural Design

  • Architectural Design concepts;
  • Reference Architectures;
  • Deployment Patterns;
  • Architecture Patterns/Styles;
  • Architecture Tactics.
  • Q&A session.

    Break

    Theoretical Section — Creation of Architectural Documentation

  • Architecture Documentation fundamentals;
  • UML;
  • SEI Views & Beyond;
  • Kruchten’s 4+1 View Model;
  • C4 model;
  • ADR’s;
  • Architecture documents templates.
  • Q&A session

    Break

    Practical Section

  • Architectural Design and Views creation. Common goals: to create architectural decisions (choosing reference architectures, deployment patterns, architectural patterns, architectural tactics, mapping decisions to ASR’s), creation of common diagrams (e.g. component diagram, deployment, sequence, ERD, etc.), get acquainted with the structure of architectural documentation and views templates.
  • Theoretical Section — Architectural Evaluation & Implementation

  • Architecture Evaluation reusable methods (e.g. ATAM, CMMI, Cloud solution evaluation tools);
  • Architectural Implementation.

  • Summary

  • What we learned;
  • Architect’s toolset;
  • Resources for Practice;
  • Learning materials.
  • Q&A session.

    Program

    Program. Day 1.
    10:00
    Introduction
    15 min
    10:15
    Theoretical Section - Software Architecture Fundamentals
    1 hour
    11:15
    Q&A session
    10 min
    11:25
    Break
    5 min
    11:30
    Theoretical Section - Architecture development lifecycle and reusable methods
    45 min
    12:15
    Q&A session
    10 min
    12:25
    Break
    5 min
    12:30
    Theoretical Section - Analysis of Architectural Requirements
    1 hour
    13:30
    Q&A session
    10 min
    13:40
    Break
    20 min
    14:00
    Practical Section
    2 hours 30 min
    16:30
    Summary and Q&A session
    30 min


    Program. Day 2.
    10:00
    Introduction
    15 min
    10:15
    Theoretical Section - Architectural Design
    1 hour
    11:15
    Q&A session
    10 min
    11:25
    Break
    5 min
    11:30
    Theoretical Section - Creation of Architectural Documentation
    1 hour
    12:30
    Q&A session
    10 min
    12:40
    Break
    20 min
    13:00
    Practical Section
    3 hours
    16:00
    Theoretical Section - Architectural Evaluation & Implementation
    40 min
    16:40
    Summary
    20 min
    17:00
    Q&A session
    30 min
    Sign in
    Or by mail
    Sign in
    Or by mail
    Register with email
    Register with email
    Forgot password?